DELA

”Skärgårdsbor som slåss med naturen”

Dagens ålänning är Joachim Torsson från Lemböte, Lemland. Han är ute och handlar på Kantarellen i sällskap av sin lilla dotter Maya.
Hej på dig! Det var ett ovanligt efternamn ni har.
– Ja, det kan man ju säga. Stavningen för båda förnamnen är också det. Till ecempel Maya med Y. Y:et i hennes namn är efter hennes mamma Sallys mormor May från Storbritannien. Så min fru är halvt ålänning, halvt brittisk.
Du kommer själv inte härifrån?
– Nej. Jag kommer från Norrtälje. Och där fanns rospiggarna, du vet, Roslagens sjömän. Rent historiskt sett så är de och de åländska sjömännen ganska lika. Havet är något som rospiggarna och ålänningarna har gemensamt. Vi är skärgårdsbor som slåss med naturen. Havet både ger och tar, och ställer till med mycket kärv och sorg för båda. Och så har vi postrodden, som både svenskar och finnar gett livet för. Det var farligast vid Åland förr i tiden. Därför byggdes Lemböte kapell upp, så sjömännen kunde vila sig.
Oj! Du kan mycket!
– Det kommer när man blir äldre. Jag har stor respekt för förfäderna och vad de gjorde för oss. Vi äger inte jorden, vi förvaltar den.
För kommande generationen.
– Haha, ja, exakt.
Vad jobbar du med?
– Jag är maskinist på Finn Fellow. Det är ett av FinnLines fartyg som går mellan Kapellskär och Nådendal. Men just nu är jag pappaledig. Det är mycket på gång. Maya har nyss fyllt ett och ett halvt, och så har hon sin bror Algot hemma också.
Vem vill du hälsa till?
– Alla ålänningar.

Johanna Danielsson