DELA

Skärgårdsbor med dille på karate

När Nyan träffar dagens ålänningar Oscar Johansson, Emma Gustavsson och Tiina Hämäläinen från står de rofullt och tankar bilen på en bensinstation i Mariehamn. De har åkt från Föglö Degerby till Mariehamn för att Oscar och Emma ska gå på sin karatelektion.
När vi frågar de blivande karatemästarna vad de får lära sig, haglar en skur med snabbt rabblade japanska termer över oss. Det märks att det inte är några noviser på ämnet som vi har att göra med.
– De lär sig självförsvar, förtydligar Tiina.
Sommaren har varit jättebra säger Tiina, som är mamma till Oscar. Familjen har varit ute mycket och njutit av värmen. De har dessutom hunnit med att bila ända ner till Legoland i Danmark.
Att bo i skärgården tycker de går jättebra, men att det kan vara lite jobbigt när barnen har sina hobbys i stan.
Vad gäller höst kontra sommar råder det lite delade meningar bland dagens ålänningar. Oscar och Emma tycker att sommarlovet nog kunde hålla på i alla fall fram till första september, medan Tiina tycker att hösten kan få komma nu.
– Det är skönt att återgå till rutinerna, säger hon. Där är dock sambon Jerker av en annan åsikt, berättar hon och skrattar. Han vill helst att sommaren ska fortsätta ett tag till.
Tack för att vi fick prata med er. Nu får ni hälsa till vem ni vill!
– Då vill vi hälsa till hela skolan, säger Emma och Oscar i kör.
– Vi hälsar till alla vi känner och till alla som känner oss, avslutar Tiina.

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@nyan.ax