DELA

Skall vara hemma ett år till

I den sköna söndagssolen kommer Hillemari Strandfält cyklande på Torggatan. I barnsitsen sover dottern Ellen, snart 2 år. Maken Ove och sonen Edvin, 5 år, har cyklat i förväg och undrar kanske var mamma dröjer när Nya Ålands reportageteam haffade henne.
– Vi bor i Östernäs och är ute på en cykeltur för att komma ut i det vackra vädret.
Vad gör du annars på dagarna?
– Jag är hemma med Ellen. Jag trivs bra med det. Det finns alltid något att göra hemma och jag njuter av tiden med Ellen. Jag har många bekanta som också är hemma med barn och vi umgås ganska mycket. Sedan försöker jag röra på mig och hålla konditionen uppe, jag går på gym och morgonsimmar en gång i vecka. Då stiger jag upp 20 före sex. Jag trodde att det skulle vara jobbigt att stiga upp så tidigt men det går riktigt bra och man är pigg hela dagen efter simningen.
Hur länge skall du vara hemma med Ellen?
– Som det ser ut nu blir jag hemma tills Ellen blir 3 år, alltså ett år till. Sedan skall jag söka jobb, jag hade vikariat tidigare som lärare och fritidspedagog och jobbade i Eckerö och Mariehamn.
Har du bott länge på Åland?
– Jag flyttade hit 1999 och före det var jag här och sommarjobbade. Jag trivs bra på Åland. Det är vackert och välskött i Mariehamn och blir lite internationellt med alla turister.
Vem hälsar du till?
– Till Ove och Edvin och alla vänner och bekanta.

HELENA FORSGÅRD