DELA

”Shoppingen på båten lockar förstås”

Utanför Jakt- och fiskemuseet i Eckerö Käringsund sitter Inger och Olle Malm från Mariefred, Sverige, och tar igen sig på en bänk. De har med hjälp av turistguiden ”Upptäck Eckerö” promenerat längs en vandringsled under eftermiddagen.
– Fast vi gick fel, vi försökte gå den baklänges från restaurangen som vi ätit lunch på, men så hamnade vi vid hamnterminalen igen och fick börja om från början. Men det gör inget, vi har knallat runt och njutit av landskapet, säger Inger.
Har ni varit på Åland förut?
– Jo, flera gånger. Vi har både cyklat och bilat här. Nu är vi bara här över dagen, vi åker tillbaka med sista färjan ikväll, säger Olle.
Vad är det som lockar hit er?
– Shoppingen på båten förstås, det ska vi inte sticka under stol med. Men också naturen. Här är väldigt grönt och friskt just nu, inte alls så uttorkat och bränt som hemma, säger Inger.
– Nej där hemma är enda fördelen just nu att man inte behöver klippa gräs, säger Olle.
Båda är pensionerade, och passar därför ofta på att åka på kryssning mellan Stockholm och Mariehamn.
– Vi som har semester 52 veckor om året får väldigt förmånliga priser på färjorna, säger Inger.
En annan favorit bland resmedel är husbil. Den står som bäst parkerad vid hamnen i Grisslehamn.
Vart bär det av efter Ålandsbesöket?
– Vi ska inte hem riktigt än, men vi har inte bestämt vart vi åker, det beror på vädret. Vi tycker om att resa längs Sörmlandskusten, och har alltid cyklar med oss. Då är man mycket närmare naturen, säger Inger.
Om jag kommer som turist till Mariefred, vad ska jag se då?
– Gripsholms slott är den självklara attraktionen, dit kommer tusentals turister. Tidigare hade vi Grafikens hus, som låg Gripsholms Kungsladugård, men det brann ner till grunden i mars. Det var fruktansvärt, både konst och byggnader förstördes, säger Inger.
– Vi har också Sveriges enda ångtåg. Man kan åka ångbåt från Stockholm till Mariefred, och sedan ta tåget från ångbåtsbryggan, säger Olle.
Paret tillägger att de i Sverige faktiskt har en åländsk granne, Eva Fogselius, som de alltid tar med sig hälsningar från när de reser till Åland.

Ylva Vikström