DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>GILLAR KYLAN Stellan Egeland har inget emot att vara ute i det soliga vintervädret.

”Se till att täta fönster”

Dagens ålänning hittar vi på HP Värme och kylas parkering i Dalbo. Mitt på gården står Stellan Egeland och är precis på väg mot ett nytt bygge.

– Det är ett hus med 28 lägenheter på Ålandsvägen som ska helrenoveras. All vatten och värme ska bytas ut. Innan det var jag på Paf och svetsade en massa kylrör för komfortkyla.

Nedkylning lär man inte behöva i dag.

– Nej, men jag gillar kyla. Det är bättre än när det är några plusgrader, fuktigt och tråkigt. Fast minus fem grader hade varit lite mera lagom än minus 15.

Du som har koll, vad ska man tänka på för att det ska vara varmt inne i huset?

– Man ska se till att ha tätat fönster och dörrar. Annars eldar man mycket för kråkorna.

Vad gör du ute i kylan?

– Just nu bygger jag ett bil- och båtgarage.

En hurdan båt har du?

– Jag har två gamla träbåtar från 1920-talet. Det är gamla lustbåtar som de lite mera välbeställda i samhälle hade förr. Nu är det inte längre de välbeställda som har dem utan bara de som orkar stå ute och jobba under vintern. Först ska garaget bli färdigt och sen drar båtprojektet i gång. Det är ett projekt mellan 5 000–10 000 arbetstimmar innan den andra båten kommer i sjön.

Båtar får 1920-talet, hur börjar man med dem?

– Jag tyckte det verkade spännande att vara ute på sjön och så gillar jag gamla grejer.

Vart ska du åka med dem i sommar?

– Det blir Sverige eller så blir det en turné till så många åländska gästhamnar som möjligt. Den har en ruff så hela familjen kan sova i den. Fast det är ganska spartanskt, det finns inget riktigt kök eller toalett.

Var ligger dina smultronställen?

– Norra Geta är det fint att åka till sjövägen. Där finns höga fina berg.

Vem vill du hälsa till?

– Till min fru Maria och mina barn Cecilia och Felicia.