DELA

”Såsen är hemligheten”

Dagens ålänning heter Rahman Fattahpanah. Sedan i somras driver han tillsammans med sin fru Västernäs pizza och kebab.
När Nyan är på besök är det lugnt i restaurangen och Rahman står med van hand och hyvlar kebab. Rahman vill gärna vara Dagens ålänning, men är ännu osäker på sin svenska. Han kom till Finland från Iran 1997.
Han upplever att han inte riktigt hör hemma någonstans, men trivs ändå på Åland. Rahman har jobbat nästan tolv år som pizzabagare. Han har drivit en egen pizzeria i Vasa och på Åland har han jobbat på Draken kebab i Mariehamn samt på Optinova.
Hur bestämde ni er för att starta eget?
– Det var frun som bestämde det. Det innebär långa arbetsdagar och vi har ingen egentlig fritid utanför jobbet, men vi ville vara ”vår egen chef”. Vi köpte den gamla kiosken, rev den och byggde nytt. Många trodde att det inte skulle gå, men det går bra än så länge. Vi försöker alltid fråga kunderna vad de tyckte innan de går, och de säger att de gillar oss. Hittills är det bara en kund som varit missnöjd. Kunden tyckte att det var för lite tomatsås och ost i calzone-pizzan. Kritik är bra, då vet vi hur vi kan bli bättre.
Vilken är er mest typiska kund?
– Vi har nog ingen typisk kund. Våra kunder är i alla åldrar, både barn och vuxna.
Vad är hemligheten med en god kebab?
– Det är såsen. Annars är kebaben densamma.
Vad har ni för framtidsplaner med verksamheten?
– Just nu har vi en helt vanlig meny utan specialiteter. Jag vill ändra menyn och införa kurdiska rätter som till exempel soppor och dolmar. Kurdiska dolmar är väldigt goda.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till alla ålänningar!

Kajsa Törnqvist


redaktion@nyan.ax