DELA

”Rökt fisk är jättegott”

Vi träffar Kari Kanerva på strandpromenaden mellan sjökvarteret och Mariehamns seglarsällskap. Han har anlänt med segelbåt till Mariehamn tillsammans med sin fru, sin son och sina två döttrar. Familjens tidigare stopp på seglatsen har varit Nykarleby, Kankanpää, Lappo, Fjäderskär, Länsmansgrund och Bomarsund. Till vardags bor familjen i Esbo.
Vilket stopp har varit vackrast?
– Länsmansgrund var jättefint.
Vad är det bästa med Åland?
– Det är så fint att segla här. Naturen är vacker, gästhamnarna är bra och det passar att resa med barn här. Nu har vädret dessutom blivit fint igen.
Har du varit på Åland förut?
– Ja, vi har varit här med familjen tre eller fyra gånger tidigare. Med jobbet har jag varit här två gånger.
Vad är meningen med semester?
– Meningen med semestern är att njuta då havet är så varmt att man kan simma och vädret är bra nog för att segla utan skjorta.
Vad är den bästa semestermiddagen?
– Vi brukar äta mycket kokt nypotatis med sill. Rökt fisk är jättegott. Vi köpte riktigt god rökt fisk på Rödhamn förra sommaren.
Vad ska man göra då man semestrar i Esbo?
– Jag tycker om havet och skärgården så jag tycker att man ska ta del av den. Nationalparken Nuuksio är jättevacker och väl värd ett besök. Det finns en tio kilometer lång strandstig från Esbo till Grisslehamn där man kan promenera, cykla eller springa och njuta av naturen.

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax