DELA

”Respekt för människors lika värde”

Dagens feminist är en politisk veteran som har känt sig bekväm med epitetet allt sedan 1975.
– Det var det internationella kvinnoåret då och det skrevs väldigt mycket om feminism. För egen del upptäckte jag hur världen var tudelad i en övre manlig värld och i en underordnad kvinnlig värld, säger Gunnevi Nordman som var vice lantråd för Liberalerna mellan 1984 och 1988.
Simone de Beauvoirs bok ”Det andra könet” var också något som jag tror ruskade om många på den tiden. Vi började att prata om jämställdhet även på Åland, även om ordet feminist knappt existerade då.
När Gunnevi Nordman kom in i landskapsstyrelsen 1980 (dåvarande landskapsregeringen) var endast 3 av 30 ledamöter i landstinget (dåvarande lagtinget) kvinnor: Mirjam Öberg (Lib), Barbro Sundback (S) och Inger Sagulin (S).
– Det var många som rynkade på näsan åt kvinnor i politiken. Vi i den liberala kvinnogruppen blev till och med kallade för häxor.
Hur var det att höra sådant?
– Så klart var det inte så roligt alla gånger. Men vi var en så sammansvetsad grupp och vi försökte att vända det till något positivt. Att folk blev upprörda visade att det låg något i det man sa. Det var inte bara slag i luften, säger Gunnevi Nordman.
– I dag ser det bättre ut med tanke på att regeringen är jämställd. Men samtidigt finns det en risk om man slår sig för bröstet och tror att man nått så långt man kan. Jämställdhet måste man alltid jobba med, se bara på hur kvinnodominerade yrken tenderar att bli låglöneyrken jämfört med de manligt dominerade yrkena.
Avslutningsvis får du skicka en hälsning. Vem vill du rikta den till?
– Till alla feminister på Åland, särskilt de i Feministparaplyet; fortsätt att kämpa! Det behövs verkligen i dag. Man kan inte slå sig till ro.

Oskar Magnusson