DELA

”Pridefestivalen ett stort steg framåt”

Dagens feminist Kadi Henell flyttade från Åbo till Åland för fyra år sedan, och började att kalla sig för feminist för ett år sedan.
– Jag kände att det behövdes.
Varför behövdes det, och varför behövs feminismen?
– Vi behöver bli medvetna om vardagsförtrycket som vi oftast blir blinda för. Det är bara att sätta sig ner i vilket fikarum som helst och lyssna på diskussionerna och analysera könsnormerna som kommer fram då, att man är uppvuxen med att saker ska vara på ett visst sätt. Men alla passar inte in i den rollen.
Hur gör du rent konkret för att motverka könsnormer?
– Jag är jobbig, och struntar i att jag är det. Jag säger vad jag tycker. Man ska ha snabba svar, alltid dra ett djupt andetag och vara lugn. Det är när man har kunskap, och inte när man är arg, som man kan ändra på saker. Men ibland får man nöja sig med att man planterat ett frö som kan gro hos någon.
Hur jämställt är Åland?
– Det finns mycket som man kan utveckla. Om jag ska generalisera så är det lite gammeldags i många hem eftersom det är ett litet samhälle, men det är på god bättringsväg. Pridefestivalen som ordnades är ett stort steg framåt. Folk stiger fram och säger ”hej, jag är feminist”, och rättar folk som tror att det bara står för kvinnors rättigheter med att man står för jämställdhet. Det har blivit mera kunskap.
Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan nu?
– Att öppna ögonen för vardagsförtrycket. ”Kan mitt skämt få någon att må dåligt?” eller har jag tolkningsföreträde i en fråga som inte handlar om mitt liv, som till exempel Pippi-debatten. Får man tycka något om man inte är förtryckt just i den situationen.
Till sist får du hälsa till någon.
– Då vill jag hälsa till alla blivande feminister att de ska våga kalla sig för det.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax