DELA

Pekka är en sann cykelfilosof

Pekka Poutanen från Kyrkslätt är inte bara dagens turist, utan också sommarens sista. Från och med måndag återgår Nya Åland till att intervjua ålänningar i farten.
Hur känns det att vara sommarens sista Dagens turist?
– Lite moloket är det att hösten är här. Men samtidigt är det ju lite svalare väder nu vilket är skönt efter en så het sommar.
Pekka kom till Långnäs på morgonen med båten från Korpo. När Nya Åland träffar honom har han precis cyklat in till Mariehamn från Långnäs. Någon reskamrat har Pekka inte, och han berättar att han oftast cyklar solo.
– På så vis kan jag hålla min egen fart och titta på det jag vill se. Man stannar ju ofta upp och pratar med andra cyklister. Vi snackar om platser vi sett och vilka vägar som är bra att ta. Jag träffar många intressanta människor på det viset.
Hur ser planerna ut för resten av dagen?
– Jag åker vidare till Eckerö om en stund, eventuellt över till Sverige och sedan tillbaka hit innan jag återvänder hem.
Du stannar inte länge på varje ställe, alltså?
– Nejdå, det är cyklandet, själva resan, som är det viktiga för mig. När jag cyklar med frun brukar vi stanna lite längre på varje plats.
Vad är tjusningen med att cykla?
– Jag tänker mig att det är ungefär samma känslor som cowboysarna i vilda västern hade. Den där fullständiga känslan av frihet, dofterna, naturen och fartens tjusning. När man kommer upp i min ålder är det även lite av ett mandomsprov att cykla långt. Det är ett riktigt bra sätt att hålla sig i form!
Om någon från Åland besöker Kyrkslätt, vad får man inte missa?
– Hvitträsk, arkitekt Eliel Saarinen ateljébyggnad, finns där och den är verkligen något att se! Kyrkslätt var länge ockuperat av ryssarna så det finns många lämningar från den tiden att beskåda. Det är ganska bra cykeltrakter också. Och nära till vattnet har vi, ute på Porkala udd kan man se Tallins skorstenar när det är klart väder.

Text och foto: Axel Kronholm