DELA

”Om jag bara kunde fuska lite…”

På knä i trädgårdslandet ligger Else Mattsson, ålder hemlig, i Hammarland Frebbenby där faktiskt varannan människa heter just Mattsson.
I äppelträden som just ska börja blomma surrar det av småfåglar. Else är flitig med sina fågelbord vilket också en del fågelskådare brukar upptäcka uppe på vägen och ta fram sina kikare.
– Jag har fågelmaten i träden hela året om, berättar hon. Sedan går ”fågeltelegrafen”, ser du, och fler och fler och fler pippin kommer hit.
Vilka arter har du i träden?
– Det är domherrar, bofink och steglitser och många andra.
Och nu har du att göra i rabatterna?
– Ja, det är stort hus och stor trädgård. Jag riktigt önskar att jag kunde fuska lite, men då vet jag att jag inte blir nöjd. Jag tar många pauser. Då brukar jag sitta på trappan och se mig omkring. Folk undrar ibland varför jag sitter där. Nu vet de, jag ids inte sätta ut trädgårdsmöblerna och hammocken. Jag har inte haft ute dem på 30 år.
Hur länge har du bott i Hammarland?
– I över 50 år. Jag arbetade på Posten tidigare. Där träffade jag min man. Jag aktade mig inte så noga på den tiden, skrattar hon. Nu är jag änka sedan 30 år tillbaka. Ursprungligen kommer jag från Björneborg.
Vem får din hälsning?
– Jag hälsar till Linnéa Holmberg på Hammarland Öra. Hon har så jättefina blomland.
(Se artikel om Linnéa på annan plats i tidningen.)

Text och foto:


Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax