DELA
Foto: Johan OrreDIGITALT På skärmen ser Margita Eriksson vilka bilar som är lediga och var de befinner sig. När en beställning kommer in går beställningen ut till nästa chaufför i kö.

”Nyårsafton är det lång väntetid”

Dagens ålänning heter Margita Eriksson och ser till att människor får en taxi när de behöver det. Det är nämligen hon som tar emot samtal från kunder på taxicentralen i Mariehamn.

Många har säkert hört hennes röst och intervjun avbryts flera gånger på grund av telefonsamtalen till taxicentralen. På dagarna är det mycket skolskjutsar men också anknytningar till och från färjor och flyg. Margita Eriksson har koll på färj- och flygavgångar och ser till att taxibilar finns på plats. Hon har jobbat på taxibolaget i 16 år.

– Förr ringde folk in och ville ha en bil och sedan kommunicerade vi ut det via radio till bilarna men i dag är det digitaliserat, säger Margita Eriksson.

Radiokommunikationen finns fortfarande kvar fast beställningarna sker digitalt via en dator.

– Nu används radion när vi till exempel ser till att bilar ska finnas utanför Arken på helgerna. När sista bilen åker kan de kommunicera de till oss så fixar vi dit nya bilar.

Vilka dagar är det längst väntetid på bilar?

– Nyårsafton är det ofta lång väntetid, säger Margita.

Finns det någon period under sommaren när många vill åka taxi?

– Rockoff är förstås en intensiv period.

Får ni många knäppa samtal hit?

– Det var vanligare förr men vi har tystnadsplikt så jag får inte berätta vad folk säger.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till mina arbetskamrater, vänner, alla som jag känner.