DELA

”Nu skall jag börja äta rätt”

Christina Nordlund skall precis packa in sina matkassar i bilen då hon blir dagens ålänning. Hon har inte handlat påskmat, istället har hon kommit på att hon skall äta rätt.
– Jag fick några broschyrer av en väninna igår och nu har jag läst dem. Det handlar om att man skall äta rätt efter sin egen blodgrupp. Då mår man bra, säger de som förstår sig på sånt. Det skadar ju inte att åtminstone försöka.
Christinas blodgrupp är AB-, och det betyder att hon huvudsakligen skall hålla sig till vegetarisk kost.
– Vissa fisksorter och kalkon duger åt mig. Nu har jag handlat mycket morötter och persilja, det blev ingen memma alls.
Christina jobbar i receptionen på Hvc. Hon tar emot de patienter som har fått eller vill få en tid.
– Jag älskar mitt jobb. Jag känner att jag kan ge något åt dem jag möter och de kan ge något åt mig. Det handlar om ett ömsesidigt utbyte, det behövs ingen lång tid utan kan räcka med några sekunder. Det är viktigt att inte bara se på dataskärmen utan också på människan. Speciellt barnen är det viktigt att se då de står med näsan strax ovanför disken. De blir så stolta när de får säga sitt eget namn och anmäla att de kommit.
Påsken firar Christina med familjen.
– Jag går i kyrkan på långfredagen, det känns viktigt. Annars skall jag ta det lugnt, kanske far vi ut till stugan.
Vem vill du hälsa till?
– Fram för allt alla patienter som jag möter. Det är otroligt vilka livshistorier man får höra ibland. Som sjuksköterska bryr man sig mer om sina patienter än vad folk kanske tror.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax