DELA
Foto: Ida K Jansson

”Nu har hunden nog de vitaste tänderna i familjen”

Christoffer Qvarnström och dvärgschnauzern Stella besöker en djuraffär i stan för att få en tandrengörning med ultraljud.

Ultraljudstandborsten tar bort plack och dödar bakterier i hundens mun, förklarar tandhygienisten Tarja Malmström som borstade 2 200 hundars tänder i fjol.

Det finns ultraljudstandborstar för människor också. Skillnaden är att tandborsten för människor hummar litet, medan borsten för hundar är tyst. Människor vill höra ljudet – ”det är psykologi” – men många hundar blir rädda av det.

Stella verkar vara litet tveksam till att börja med. Borstningen sker i korta etapper. Mellan varven söker hon sig till husses trygga famn.

En stor fördel med ultraljudsborsten är att man inte behöver söva ner hunden.

– Vi har aldrig sövt henne så därför tycker vi att det här är en bra metod. Det här är andra gången. Tidigare har vi inte borstat hennes tänder men sen fick hon så mycket tandsten att vi måste göra någonting, säger Christoffer.

Och resultatet?

– Nu har hunden nog de vitaste tänderna i familjen, säger Christoffer.

– Men den här rasen har litet skägg runt munnen. Det är inte bra, för de får in bakterier i munnen via pälsen.

– Därför säger jag alltid till ägarna att de ska tvätta pälsen runt munnen och ha koll på att den är ren, säger Tarja.

Vad är bäst med dvärgschnauzern?

– Det är väldigt lugna hundar men det finns terrier i dem också. Så de har nog en egen vilja. Man kan säga att det är en stor hund i liten förpackning. En robust hund som är med på allt, med stark personlighet. Varje dvärgschnauzer skiljer sig från andra. Litet som människor, säger Christoffer.

Vem vill du hälsa till?

– Det får bli till matte, Fia Dolke.