DELA
Foto: Nina SmedsMARATHON Anna Karlsson är snart färdig idrottsinstruktör och inleder sommaren med att springa marathon.

”Nu är motivationen på topp”

Dagens ålänning Anna Karlsson från Mariehamn är snart klar med sin utbildning till idrottsinstruktör. Nya Åland träffar henne på gymmet Avancia i Mariehamn där Anna har haft en kort gymintroduktion för olika företag. Hon har redan en examen som personlig tränare.

– Jag har alltid älskat träning och hälsa överlag. Först var det en hobby, ett sidointresse. Jag slukade all information om träning som jag hittade.

Var har du fått din utbildning?

– Jag har gått i Helsingfors på Arkadia. Det är den enda idrottslinjen på svenska på fastlandet.

Hur lång utbildning är det till idrottsinstruktör?

– Det är 3,5 år, men jag blev klar på tre år eftersom jag också gick till personlig tränare, PT.

Hinner du göra annat än att träna och studera?

– Det är knappt, men jag har alltid satsat mycket på träning. Jag försöker hinna träffa kompisar, men på senaste tid har det varit fokus på utbildning och träning. Men nu när jag blir klar får jag in andra bitar i livet.

Har du någon favoritträning?

– Löpning. Jag håller på och tränar inför marathon. Jag ska springa Stockholm Marathon den 4 juni. Jag har velat göra det i sex-sju år, men inte haft tid att våga satsa ordentligt. Men nu är motivationen på topp.

Hur tränar man för marathon?

– Man springer mycket och ökar distansen försiktigt, så att man inte får belastningsskador. Jag har sju veckor kvar och borde ha hunnit träna mer långa distanser. Men jag sprang ett halvmarathon i söndags. Jag är också spinningsintruktör och det är ett bra komplement så att man får upp flåset.

Får du ont i fötterna när du springer marathon?

– Nej, jag får ont i höften. Min höftböjare är spänd så jag går på yoga för att sträcka ut höften och hålla den i skick.

Till sist får du hälsa till någon.

– Till min kompis Felicia. Kämpa på på jobbet!