DELA
Foto: Joakim Holmström

”Morbror raring har en kille som heter Steve”

Happy Pride, Glad Pride, står det bland regnbågsflaggor i skyltfönstret vid Mariehamns bokhandel när Nyan går förbi. Vi hittar Dagens ålänning, vd Pernilla Söderlund, bland bokhyllorna.

Som en hyllning till den pågående prideveckan ber vi henne om boktips för den som vill läsa mer på temat.

– Det här är Sara Lövestams Sanning med modifikation från 2015, det är hennes första bok om privatdetektiven Kouplan. Det finns minst fyra stycken i serien och det är deckare som passar alla.

Varför passar den att läsa under Åland Pride?

– Det är det oväntade i den här boken och den belyser även utsatthet. Mer kan jag inte säga utan att avslöja för mycket.

Har du tips på någon barnbok?

– Då väljer jag Pija Lindenbaums bok Lill-Zlatan och morbror raring, för den har så fina bilder och handlingen är jättegullig.

Vad handlar den om?

– Vi får följa Lill-Zlatan som är med sin favoritmorbror när föräldrarna åker till ”Mallis”. Men så dyker det upp en kille som heter Steve som stjäl morbroderns uppmärksamhet, vilket gör Lill-Zlatan ordentligt sur. Men det slutar lyckligt förstås. Jag rekommenderar den från 3-4 år och uppåt, för det är rätt mycket text.

Och ditt sista tips?

– Låt vargarna komma av Carol Rifka-Brunt. Det är egentligen en ungdomsbok och det är länge sedan jag läste det själv, så jag minns inte handlingen exakt. Men jag minns känslan jag fick när jag läste den och därför vill jag rekommendera den. Den tar upp ämnen som utanförskap och vänskap.

Vem vill du hälsa till?

– Till alla som vill ha en hälsning av mig – jag utesluter ingen. Det är ju det som Pride handlar om egentligen, att inkludera alla.