DELA

Min hund ser ut som en räv

Linda Sundström från Jomala Sviby jobbar i Zoo Arkens djuraffär på Strandgatan där hon är omgiven av allehanda prylar och matalternativ för husdjur av olika slag.
Hur länge har du jobbat här?
– Jag började sommarjobba här ifjol, och nu har jag jobbat ända sen jag tog studenten i våras. Jag ska ha ett sabbatsår nu och jobba, det här passar bra för jag gillar djur.
Vad ska du göra sedan då?
– Jag har en studieplats vid Åbo Akademi, på marin- och miljöprogrammet, så nästa höst börjar jag studera där.
Varför valde du Åbo som studieort?
– Det är nog mest för att den utbildningen verkar vara jätterolig och passar mig bra. Jag kan ingen vidare finska men Åbo är en fin stad och ÅA en bra skola, jag tror nog det går bra med språket.
Har du själv något husdjur?
– Jag har en liten retriever av rasen ”tollare” (egentligen nova scotia duck tolling retriever) som heter Nova. Den är framavlad för att likna en räv. Jag har haft den sedan jag var tretton år, och mina föräldrar ville inte att jag skulle ha en alltför stor hund då.
Är du inte rädd att den ska bli skjuten?
– Risken finns faktiskt för den ser precis ut som en räv, så jag har alltid reflex på den när den är ute.
Deltar den i tävlingar också?
– Jo, vi tävlar både i agility och lydnad.
Ska du ta med den till Åbo nästa höst?
– Jag vill gärna det, men vet ju inte om den kommer att trivas i lägenhet i stan. Nu är den van att få vara ute på gården och röra sig mycket i naturen. Men jag kommer nog att göra ett försök. Det finns jättebra möjligheter att träna och tävla med den i Åbo.
Nu får du hälsa.
– Då hälsar jag till familj och vänner och kollegan Marie-Louise som är sjukskriven för tillfället. Vi saknar henne här.

Anne Sjökvist