DELA

”Märks att solskenet får folk att röra på sig”

På Maxingens köpcenter firar Dimoda snart ett år. Dagens ålänning Ragnhild Ekblom är butikschef och har sett kundtillströmningen gå i vågor under heminredningsbutikens första levnadsår.
– Starten var bra och på sommaren hittade många turister till Maxinge. Kanske fler än vad man hade vågat tro. Julen var vi också väldigt nöjda med, men efter det har de första månaderna på året var lite tröga, säger hon.
– Men å andra sidan är det ju så för all handel på Åland oavsett bransch. Så det är inget slag i pannan. Det gäller att göra något positivt av att det är lite lugnare.
Märker ni av att påsken bara är en månad bort?
– Ja, kunderna börjar redan höra sig för efter påsksaker. Det innebär lite mer äggaktiga skålar för blommor och godis, bland annat.
Hur märker man av årstiderna i en heminredningsbutik?
– På våren vill folk pigga upp sina hem lite och köper saker med lite färg. Det skiljer sig exempelvis mot hösten när det är lite tyngre jordfärger och så. Och så märks det ju att solskenet får folk att röra på sig mer, det är fler besök i butiken än under vintern.
Borde man inte göra tvärtom och lysa upp hemmet när det är som mörkast?
– Det kan man absolut tycka. Men orange blir mer och mer populärt och i höstas var det jättestort. Det och små detaljer i inredningen, framför allt olika ljus.
Slutligen får du skicka en hälsning. Vem vill du rikta den till?
– Min pappa Nils hemma i Lillehammer. Han är sjuk och behöver en varm hälsning.

Oskar Magnusson