DELA

”Man ska inte städa ihjäl sig”

Ragni Eriksson ordförande för Ålands Marthadistrikt berättar om hur hon brukar fira jul och vad som är hennes bästa tips inför julen..
Vad är ditt bästa jultips?
– Man behöver inte stressa så mycket. Inte städa ihjäl sig så att man är för trött när julen väl kommer. Man ska orka njuta av den också. Det behövs inte heller så rysligt mycket mat. Jag gillar den traditionella julmaten med skinka, lådor och lutfisk. Sen kan man baka lite pepparkakor också. Levande ljus hör också till.
Vad har du för jultraditioner?
– Jag far alltid till julottan till Hammarlands kyrka på juldagsmorgonen. Min granne och jag far tillsammans, det har vi gjort i ungefär tio år. Det är väldigt vackert i kyrkan på morgonen. Det är en fin tradition som jag tycker att alla borde få uppleva. För mig är det en viktig tradition som jag inte vill vara utan.
Hur ska du fira julafton i år?
– Jag har fyra barn som jag turar om att fira hos. I år ska jag vara hos Gunilla och hennes familj. Vi äter julmat och lite annat smått och gott sen till kaffet. Får se om jultomten kommer i år eftersom barnen har blivit så stora att julklapparna kanske ligger färdigt under julgranen. Men klapparna ska hur som helst öppnas och sen har vi det mysigt tillsammans.

Alexandra Grahn