DELA

”Man känner sig välkommen”

I Sjökvarteret står Åke och Kristina Granberg från Umeå och tittar på en karta. När Nyan presenterar sig själv går Kristina snabbt sin väg, men Åke blir kvar.
– Hon kände sig nog inte tillräckligt uppiffad, skrattar han.
Vad gör ni här på Åland?
– Det var ett hugskott. Vi var på besök hos våra barn i Stockholm och då tänkte jag att vi måste göra något annat än bara passa upp barn och barnbarn. Så jag slog upp laptoppen och beställde biljetterna så där bara, säger Åke Granberg.
Varför just Åland?
– Vi har aldrig varit här. Det är en möjlighet att se något nytt. Dessutom har jag handlett studenter från Åland.
Vad jobbar du med då?
– Jag jobbade nyligen som doktor i psykologi vid Umeå Universitet. Studenterna från Åland är trevliga och lätta att ha att göra med, ler Granberg.
Vad har ni sett?
– Inte så mycket. Vi tog båten i går, besökte post- och tullhuset och sov på Eckerö. I dag har vi tagit oss till Mariehamn. Vi läste om Sjökvarteret i en broschyr, så nu är vi här.
Vad tycker du om Mariehamn?
– Det är mer svenskt än jag hade trott. Min far talade finska och jag har varit mycket i Finland, så jag trodde Åland skulle vara som Finland. Men det är mer svenskt.
Varför tycker du det är svenskt?
– Det finns en öppenhet här. Man känner sig välkommen. Dessutom betyder språket väldigt mycket.
Om jag skulle åka till Umeå, vad ska jag kolla in då?
– I år är vi Europas kulturhuvudstad. Om jag var du skulle jag titta in på museerna och operan. Kulturen är väldigt framträdande där.

Adrian Grönqvist