DELA
Foto: Amanda Näsman

”Man håller ihop på Åland”

Dagens ålänning heter Jonas Rosbäck och har bott i Mariehamn ett år. Han tycker att Åland är en fantastisk plats och ser sig själv bosatt sig här permanent.

Varför kom du till Åland?

– Jag är ursprungligen från Molpe i Österbotten. Förra året i juni kom jag till Åland för jobb och har sedan stannat här. Jag har varit hit med mina föräldrar när jag var liten och så vidare men först nu har jag fått ett intryck av Åland.

Vad tycker du om Åland?

– Jag visste ingenting om Åland innan jag kom hit. Jag hade många frågor, jag visste inte om man pratade lika mycket finska som svenska eller om man kunde betala både med euro och kronor här. Men när jag kom hit blev jag positivt överraskad. Människorna här är vänliga och det är lite som att man håller ihop på Åland. Det jag har märkt efter ett år här är den goda servicen. Jag tycker att man får snabba svar från olika myndigheter och arbetsgivare. Det är enastående faktiskt. Jag har pluggat en tid i Karis och är väldigt språkintresserad. Det jag också märkte när jag kom till Åland var att Karis dialekten och Ålands dialekt är väldigt lika. Man drar ihop orden och rullar lite på bokstaven R.

Skulle du kunna bo på Åland för alltid?

– Nu vet jag inte vart jag kommer åka här i mellan och vad jag kommer göra, men jag skulle definitivt kunna komma tillbaka till Åland om några år och bosätta mig här.

Vad tycker du om att hösten kom så plötsligt?

– Jag tycker inte alls om det! Jag hade tänkt ta mig ett dopp vid Lilla holmen eller något men nu är det för sent tror jag.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till Jonatan och Juliana.