DELA

”Man får se mycket av Åland”

Dagens ålänning Björn Eriksson hittar vi i full färd med att tömma soporna i Misetunnans A-fack på Kråkbärsstigen i Dalbo. Björn bor i Mariehamn tillsammans med sin flickvän Ninnie Salminen.
– Jag gick ut yrkesskolan i våras och så sommarjobbade jag på Renhållningen. Nu har jag fast tjänst. Tidigare balade jag tetror och kartong och sådant på stationen. Nu kör jag runt och tömmer tunnor också.
Hur trivs du?
– Jag trivs bra. Det bästa är att man får se så mycket av Åland när man kör runt och tömmer soptunnorna. Och man får träffa folk.
Hur sköter ålänningarna sopsorteringen?
– De flesta är nog bra på att sortera. Det enda som kan bli ett problem för oss är när folk har slängt stora metallsaker eller till exempel spik i facket för metallburkar. Då kan det fastna inne i bilen och vi kan behöva åka till stationen för att fixa till det. Det kan ta ganska lång tid.
Är det något annat som ni sophämtare retar er på?
– Nja, det kan vara när folk som bor ute på någon skogsväg och inte kör ner tunnan till stora vägen. Det är svårt att ta sig fram där.
Vad gör du när du är ledig?
– Jag gillar att köra motorcykel så det gör jag mycket på sommaren. Men just nu jobbar jag mycket.
Dagens ålänning får alltid hälsa till någon. Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till Conny G. Det är min kollega här på Renhållningen. Han skulle egentligen varit med mig i bilen idag, men han är på ett möte just nu. Men du Conny, jag klarar mig bra ändå!

Lisa Bergkvisttfn 528 405