DELA
Foto: Titte Törnroth-SarkkinenBUTIKSÄGARE Puneh Oriental öppnade för drygt 19 år sedan sin första butik i Mariehamn. I dag finns den också i Maxinge. – Vi har fått många stamkunder under årens lopp och många av dem har blivit våra goda vänner, säger Ahmad Shafiei.

”Man är mycket känslig i början”

Den här gången hittar vi Dagens ålänning bakom disken i butiken Puneh Oriental i Maxinge i Jomala - Ahmad Shafiei.

– Jag kom till Åland som kvotflykting i januari 1992 tillsammans med min familj och två andra familjer.

Hur gick den processen till?

– Vi kom från Iran och sökte asyl hos FN i Turkiet. En delegation från Finland kom och intervjuade oss och sedan accepterade de oss som kvotflyktingar. När kommer förresten de nya flyktingarna till Åland?

Snart. Har du någon hälsning till dem som skall möta och hjälpa dem?

– Man är mycket känslig i början, både på gott och ont. Det är jätteviktigt att tänka på det. Det man upplever under de första dagarna sitter fast i minnet under resten av livet, som hos ett litet barn.

Vad minns du själv från den tiden?

– Jag har nästan bara goda minnen. Hälpsamma människor, en helt annan natur, mycket annorlunda dofter överallt, känslan av trygghet, ett stort hopp för en ljus framtid, folk som hälsar på oss på gatan, leenden och kramar. Allt det har satt djupa spår i själen.

Blev din framtid så ljus som du hoppades?

– Allting är relativt. Vi har haft ett jättefint liv här och ur det perspektivet är svaret ja, framtiden blev ljus. Grunden för en människas balans är trygghet. Resten handlar bara om att förgylla kanter.

Som dagens ålänning får du skicka en hälsning. vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till de nya flyktingarna också om de kanske inte kan läsa det här. Jag hoppas att de kan lämna oroligheterna bakom sig och känna sig trygga. De kommer till ett fint ställe och det finns möjligheter att utöka kunskaperna och uppleva hur demokrati fungerar i ett friskt land. Kanske kan vi påverka situationen i de oroliga länderna, våra hemtrakter.