DELA
Foto: Joakim Holmström

”Målet är att jobba på en stjärnkrog”

Sistaårseleverna på hotell- och restaurangskolan presenterade sina slutarbeten under onsdagen. Under temat steakhouse – Hjorten goes country, har de skapat egna rätter, drinkar, dukningar och annat.

En av eleverna är Alexander Sundblom som har utarbetat en av förrätterna: Tartar på oxhjärta med rökig vinägrett, sojamarinerad äggula, friterad lotusrot, kapris, senapsdressing och purjolöksaska.

Det låter ovanligt och ganska avancerat. Hur kom du på det?

– Det började med att jag hittade ett recept på oxhjärta och skolan beställde ett till mig att tillaga, men receptet visade sig inte vara baserat på ett riktigt oxhjärta utan en sorts tomat med samma namn. Så det blev lite panik där och jag fick lösa det, haha. Jag testade att röka, långkoka och grava det.

– Men till slut fick jag tipset av en svensk kock att tartar antagligen var bästa sättet. Sedan adderade jag lite rökig smak för att passa temat och tartar har man ju oftast äggula till. Äggulan blev lite tråkig, så jag marinerade den i soja och sedan fanns det redan lotusrot som skulle användas i en av de andra rätterna.

Det låter som att du har höga ambitioner?

– Jo, men det har jag. Det här är mitt största intresse.

Vad är målet?

– Att jobba på en stjärnkrog.

Känner du att du har fått mycket stöd och kreativ frihet här på skolan?

– Ja, man har kunnat fråga om allt och fått svar på allt. Sedan har vi fått experimentera i köket i lugn och ro.

Övningsrestaurang Hjorten inleder temadagarna 5 mars.