DELA

”Lite som en modern version av schack”

Utanför Ålands Lyceum träffar vi Kim Gripenberg som blir glad när han får veta att vi väljer honom som Dagens ålänning, för han har aldrig varit det förut.
Hur firade du jul och nyår i år?
– Jag firade julen hemma hos mina föräldrar tillsammans med släkten och andra nära och kära, och på nyår var jag med min flickvän. Vi gick och såg på fyrverkerierna i Miramarparken.
Vad brukar du göra annars?
– Jag studerar här vid Lycéet, och det tar ju sin tid, såklart, och på fritiden brukar jag umgås med mina vänner och spela Starcraft 2 (ett strategispel på internet, så kallad e-sport, reds. anm). Jag är med i ett lag, spelar i turneringar och tjänar lite pengar på det. Jag börjar bli ett stort namn inom de kretsarna och det är roligt med lite uppmärksamhet, även om det bara är på internet.
Är det inte svårt att spela så pass professionellt?
– Nej, eller åtminstone det kom ganska naturligt för mig. Det började som en hobby och efter ett tag blev jag bra på det, helt enkelt. Man kan säga att det är lite som en modern version av schack, fast i realtid.
Har du några storslagna planer för januari?
– Jag blev 19 i måndags så i helgen tänker jag fira det på något sätt, men det blir nog inget speciellt. Och så ska jag försöka hitta ett sommarjobb.
Grattis! Och nu, till sist, får du hälsa till någon.
– Då vill jag hälsa till min mormor och morfar, Ulla och Bosse Berglund, och till min flickvän, Elinore Hagman!

Felix Quarnström (praktikant)