DELA

”Liljekonvaljen har kommit tillbaka som julblomma”

På City Blommor i Mariehamn trängs julblommor med andra dekorationer och dofterna och julstämningen är påtaglig. Innehavaren Eva Karlsson från Geta bekräftar att det redan är god åtgång på juliga blommor.
Vilka julblommor säljer ni mest av?
– Det är de traditionella klassikerna: Julstjärnor, julrosor, orkidéer och liljekonvaljer.
Är liljekonvalj en traditionell julblomma?
– Ja faktiskt. Förr i tiden var det väldigt vanligt att man drev upp dem till jul och då kallades de iskonvaljer. Nu har de kommit tillbaka och blivit väldigt populära.
Vilka brukar du själv ha hemma?
– Jag har vita julblommor; tulpaner, julrosor, amaryllis och så liljekonvaljer som ju doftar så ljuvligt.
Apropå det, vilka blommor ska en allergiker välja? Julstjärnor är ju många överkänsliga för.
– Det är sant, julstjärnor kan vara besvärliga. Men det finns andra fina röda blommor, rosenkalla och juvelblomma till exempel. Tulpaner brukar också gå bra.
Kommer ni att ha något speciellt på julöppningen på torsdag?
– Jodå, vi laddar upp med många fina arrangemang både inne och ute. Vi bygger ju ständigt om butiken och tar in nya saker, och bygger förstås om för julen också. Skyltfönstret gjorde vi klart redan till skyltsöndagen. I år går det i svart, silver, grått och vitt. Det är hård konkurrens i skyltfönstertävlingen.
Var får ni inspiration?
– Tidningar, mässor och andra butiker.
Hur ska du fira lillajul?
– Med familjen. Jag är traditionell av mig när det gäller jul och det är en viktig högtid. På lillajul ska jultomten lämna paket utan att visa sig och vi har givetvis lillajulgran också.
Nu får du hälsa.
– Då hälsar jag till min son.

Anne Sjökvist