DELA
Foto: Julia JohanssonSOMRIGT Barbro Lindholm brinner för blommor och att fixa i landen är ett stort intresse.

”Lämna mina blommor ifred”

Dagens ålänning hittar vi i caféet på skärgårdsfärjan Alfågeln. Hon heter Barbro Lindholm och är på väg hem från stugan på Brändö.

– Jag har bara tagit det lugnt och fixat upp blomlanden efter vintern. Nu är jag på väg tillbaka till Mariehamn, säger hon.

Hur har det gått med blomlanden?

– Det har gått bra men rådjuren är ett problem. De äter upp alla mina växter. De är såklart fina att se på men de skulle gärna få hålla sig ifrån mina blommor.

Gillar du att jobba i trädgården?

– Ja, jag är väldigt förtjust i blommor. Det är ett intresse jag har haft länge. Jag bodde i Stockholm i 23 år och då var balkongen enda alternativet om man ville odla. Det var inte så kul. Sedan bestämde jag mig för att flytta till Jurmo. Där fanns hus och trädgård och då blev det mycket roligare.

Hur kom det sig att du gjorde den flytten?

– I Stockholm kändes det som att det bara var jobb hela tiden. När min son skulle börja skolan så kände jag att det var dags att flytta hit. Jag är ursprungligen härifrån så det var naturligt. På Jurmo fanns både jobb och boende och en härlig trädgård.

Men du bor i Mariehamn nu. Har Jurmo förändrats?

– Det var mer folk här på den tiden.

Skulle du kunna tänka dig att flytta tillbaka?

– Kanske om det fanns mer folk som bodde där. Jag gillar i och för sig mitt eget sällskap men nu är det så otroligt öde på vintern. Som det är just nu så trivs jag bättre i stan.

Så får du hälsa till någon.

– Då vill jag hälsa till min son Alex Lindblom. Han var dagens ålänning för ett tag sedan och då hälsade han till mig. Sen vill jag hälsa till min mamma Elin Lindblom, till Malin Karlsson, till alla mina jobbarkompisar på Trobergshemmet och så till mina kompisar på SOS.