DELA

Kocka med ordentligt med tid och kärlek”

Gästerna har gått hem och belysningen är dämpad i Café Vreten. De två killarna som jobbar i köket pratar och skrattar lätt sinsemellan medan de städar undan efter dagens lunchservering. Kevin Karlman från Mariehamn blir Dagens ålänning.

Vad har ni serverat idag?
– Vi har haft stroganoff på menyn.

Är det en favoriträtt?
– Stroganoff är ”vanlig mat”. Många som äter här hos oss är äldre och de uppskattar den traditionella husmanskosten som vi oftast serverar. Hos oss äter också ganska många byggarbetare. De gillar nog också husmanskost. Dessutom får man äta tills man är mätt.

Är du utbildad kock?
– Jo, det är jag.

Är det ditt drömyrke?
– Jag visste inte riktigt vad jag ville bli då det var dags att välja yrke. Jag tänkte att det är rätt roligt att laga mat och att det är något som alltid är bra att kunna. Jag märkte att ju mer jag lärde mig, desto roligare var det att kocka. Nu, efter fem år och många olika arbetsplatser, är det inte alltid lika roligt mera men ett riktigt okej jobb är det i alla fall.

Vilken är din favoritingrediens?
– Jag gillar kött. Fisk är också en bra ingrediens, men jag tycker det är rätt dyrt.

Vad bjuder en kock på då det nalkas middagsbjudning?
– Då blir det nog fisk, kanske sik. Det är lätt att laga och gott!

Har du några tips till alla hemmakockar?
– Det var en svår fråga.
Efter att ha konsulterat kollegan blir svaret att man alltid ska kocka med ordentligt med tid och kärlek.

Vem vill du hälsa till?
– Det är ju nu man borde säga någon specifik person, det är roligast så. Men jag hälsar till mina vänner och min familj, och till dem på Hilti Fightcenter.

Text & foto: Alexandra Walk-Liljeroos