DELA

”Jo, jag får göra det roliga”

Snart 22-åriga kocken Emma Hansson, från Mariehamn, träffar vi på café Vreten i Allaktivitetshuset. Det är hon som står för salladsbordet och efterrätten denna dag.
– Jo, jag får göra det roliga, säger hon glatt leende.
Salladsbordet varierar hon dag för dag, just i dag kan man få en rödkålssallad, pastasallad och en vanlig grönsallad. Efterrätten är en härligt doftande äppelkaka med hemlagad vaniljsås.
Hur länge har du arbetat här?
– I ett och ett halvt år nu.
Hur många matgäster brukar ni ha?
– Det kan komma mellan 70 till 100 personer till lunchen. Då är mellan 20 och 25 av dem personer som bor i huset, resten kommer utifrån.
Är det många pensionärer?
– Jo, de flesta. De får lunchen för 7,50 euro, andra betalar en euro mer.
Och när du inte är på arbete – vad gör du då?
– Jag är med kompisar eller familjen, jag tycker om att måla och rita, men mest av allt gillar jag att baka. När jag varit på jobb har jag ingen lust att baka ytterligare hemma den dagen. Men på helgerna bakar jag gärna, både matbröd och kaffebröd. Bakning är min specialitet, det är också det jag är utbildad på vid Hotell- och restaurangskolan.
Vill du starta eget bageri också?
– Jo, att bli min egen är min dröm. Jag har fått mitt livs första beställningen på en bröllopstårta nu. Den ska vara klar i oktober så under sommaren ska jag baka ihop smakprov av olika slag.
Vem hälsar du till?
– Först och främst till min fästman Benjamin och så till alla i familjen; Anne, Bror-Erik, Elina och Hanna.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax