DELA

”Jag vill helst jobba i en affär”

Nerxhivane Cimili promenerar längs Strandgatan i Mariehamn. Hon är på väg till Medis där dagens lektion börjar om tio minter. Nya Åland följer henne till skolan och får under tiden en pratstund.
På Medis studerar Nerxhivane svenska. För ungefär en vecka sedan började hon kursen B1, fortsättningskursen som förbereder eleverna för språkexamina på mellannivå. Nyligen var kursen aktuell då det visade sig att alla de som ville gå den inte fick plats. Men Nerxhivane är alltså en av dem som fick fortsätta.
Hur länge har du bott på Åland?
– I nästan fem år. Jag kommer från Kosovo. Jag gifte mig med en man där och kom sedan hit med honom. Han jobbar som byggare och målare.
Hur lång är svenskakursen?
– Vi ska gå till den 13 juni om jag kommer rätt ihåg.
Vad ska du göra efter det?
– Jag ska söka jobb och se om jag kan hitta något. Jag vill helst jobba i en affär.
Varför du jobba i just en affär?
– Det är inte så svårt, det går snabbt att lära sig hur allt fungerar.
Vad gör du på din fritid?
– Jag tränar hemma, jag har en sådan där träningscykel du vet. Och så promenerar jag med min son. Han heter Valton och är tre och ett halvt år. Och så studerar jag svenska hemma på kvällarna också.
Trivs du på Åland?
– Ja det gör jag. Det är jättevackert här på sommaren, vacker natur. Och det är lugnt här. I mitt hemland ser man många människor ute på gatan, här är det inte så många.
Vem vill du hälsa till?
– Jag hälsar till min familj.

Minna Wallén