DELA

”Jag skickade vykort till mig själv”

Cecilia Mattsson är designern till det nya frimärksmotivet, pinnstolen “Lilla Åland”, som posten nyligen lanserade. I tretton år har hon jobbat med frimärksdesign och vi hittar henne på posten där hon sitter och signerar sitt senaste frimärksalster.

– Det har gått bra. Det har varit folk här hela tiden, säger hon.

Vad ska man tänka på när man gör ett frimärke?
– Börja med att fundera på vad som är det viktiga. Det är det man ska framhäva. Att välja tydliga motiv underlättar också. Allt för små och detaljrika motiv brukar inte bli så bra.

Vad är det som är så lockande med just frimärken?– Jag gillar det lilla formatet. Det är som ett litet konstverk. Att få till ett fint motiv på en så liten yta är en utmaning. Det är inte alla typer av motiv som fungerar men man lär sig efter hand. Sen är det såklart roligt att designa saker som folk samlar på.

Samlar du själv?
– Jag gjorde det när jag var liten. Då brukade jag kolla efter frimärken när vi var ut och reste. Om jag hittade något fint så postade jag hem ett vykort till mig själv. Nu har jag slutat att samla på frimärken men jag har samlingen kvar.

Hur stor är efterfrågan på åländska frimärken?– Samlandet går ner tyvärr men Åland har klarat sig bättre än andra postverk. Vi ger inte ut så många frimärken varje år så det är inte så dyrt att samla på oss. 15, 16 stycken per år brukar vi ligga på vilket är lite i jämförelse med andra.

Vad gör du när du inte signerar och designar frimärken?

– Då tycker jag om att vara hemma, fixa på huset och umgås med vänner. Så tycker jag om att springa och gå på yoga också.

Vem vill du hälsa till?

– Min brors flicka Elin Mattsson.