DELA
Foto: Joakim Holmström

”Jag ska fira med familjen”

Nu när det bara är en månad kvar till jul, så börjar man redan förbereda sig. När vi kommer till Maxinge, i Jomala, är julstöket redan i gång. Där stöter vi på Kim Nordberg som håller på att fixa en julgran, men det är inte någon vanlig julgran. Den tillhör Ung Resurs i deras julklappsprojekt som gynnar åländska barn och ungdomar.

Vad gör ni här i dag?

– Vi kommer från Ung Resurs och har ett projekt i förmån för barn och unga, genom att sätta upp en julgran med smällkarameller. Det går ut på att vem som helst får komma hit och ta en smällkaramell ur granen. I den finns en lapp med ett önskemål om en julklapp från en som kanske inte har kapaciteten att ge bort klappar. Sedan köper man en klapp efter önskemål och ens egna möjlighet, vilken man sedan slår in, klistrar på numret som fanns i smällkaramellen och lägger tillbaka den i julklappssäcken.

Vad tycker du om ditt jobb?

– Jag tycker om det. Jag är social- och arbetshandledare och jag får hjälpa och förmedla till unga som kanske inte har alla möjligheter hela tiden.

Vad tycker du själv om julen?

– Jag tycker att det är mysigt, speciellt nu när det är så mörkt och man börjar ta fram alla lampor.

Hur ser din jul ut?

– Jag ska fira med familjen hos min syster. Vi brukar alltid fira ganska traditionellt förutom maten, eftersom vi brukar ha dansk julmat.

Hur har du förberett dig inför julen?

– Jag fyller trettio precis innan, så jag har mera fokuserat på det och inte så mycket på själva julen.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till alla, om våran fina julgran här i Maxinge.

Elise Gästgivar (prao)