DELA

”Jag praktiserade som djurpolis”

Ute i kylan stöter vi på Petra Christenbrunn som springer förbi oss med fart utanför en djuraffär.
Vad gör du Petra?
– Förutom att jag har praktik nu så säljer jag Tupperware. Jag och min kille köpte ett halvfärdigt hus och nu håller vi på att renovera det. Sen är jag lite av ett ”miljöfreak”. Jag försöker vara en god medborgare och göra bra saker till andras fördel.
Hus och man vid 23?
– Ja, hus, karl och fyrbenta bäbisar är min grej.
Var kommer du ifrån?
– Vårdö. Vi har rötter från Estland i vår släkt, från en rik kapten! Sen bodde jag ett tag i Esbo.
Trivs du på Åland?
– Ja, det är säkert och perfekt för de som vill ha trygg miljö för sin familj. Det är på både gott och ont att Åland är så litet.
Har du gjort något spännande?
– Jag har rest en del. Jag har varit runt i Europa, bland annat Malta. Sen har jag tältat i Afrika och sett soluppgången i öknen. Rätt nyligen var jag till Philadelphia och praktiserade hos RSPCA, som djurpolis. Man ser dem på Animal Planet.
Vad mera vill du göra?
– Gå i djungeln! Annars vill jag resa tillbaka till Afrika eller jobba som volontär i något annat land, Vi får se. Göra något meningsfullt som att rädda djur eller köpa regnskog och skydda dem. Något med miljö och djur.
Vad tror du kommer att hända med världen om 100 år?
– Hoppeligen kommer vi att ha gjort en ändring på klimatet. Det kommer att bli varmare och jag önskar folk tog sitt förnuft till fånga och insåg hur dåligt vår jord mår och gjorde något åt saken.
Hälsningar?
Ove Berglund och alla andra jag känner!

Nemi Snellman (praktikant)