DELA
Foto: Titte Törnroth-SarkkinenLÄSER GÄRNA, Maria Wallén-Holmström brinner för natur, blommor och djur men har också litteratur som ett stort fritidsintresse.

”Jag längtar alltid tillbaka”

Dagens ålänning, Maria Wallén-Holmström, jobbar i Blomstallet i Mariehamn. Precis då Nya Åland ska börja intervjun kommer en kvinna i butiken och överräcker en liten plastpåse till Maria. Vi får veta att påsen innehåller uppgrävda snödroppar från Bamböle i Finström.

– Den är en gammaldags dubbel sort, Galanthus nivalis ’Flore pleno’. De ska planteras i min trädgård.

Var ligger den?

– På Hammarudda, jag hyr ett torp där av Ulla och Tage Eriksson. Då jag tittar ut ur köksfönstret ser jag hur kalvarna skuttar omkring. Och i går sprang jag ner till klipporna för att se solnedgången i havet. Det var makalöst, det är alltid makalöst där.

Hur länge har du varit på Blomstallet?

– Sedan maj 2015.

Före det var du på Rosenblads, har du alltid jobbat med blommor?

– Jag har haft ett par andra jobb men jag längtar alltid tillbaka till blommorna. Blommor och naturen ligger mig varmt om hjärtat.

Har du en favoritårstid?

– Nej, egentligen inte. Jag älskar våren i naturen, speciellt här på Åland. Ljuset, blommorna, flyttfåglarna, i synnerhet tranorna. Jag tycker om sommaren men jag tycker om hösten också då allt mognar och lägger sig till ro. Då är det till och med skönt med mörkret.

Vad ska du göra i påsk?

– Vara hemma med mina flickor och djur, tre hundar och två katter.

Och vem vill du hälsa till?

– Till alla mina trädgårdsvänner.