DELA

”Jag kom till Åland för kärleken”

Det är fredag mitt på dagen. 12-turen med skärgårdsfärjan Skarven har just avgått från Föglö Degerby på väg mot Svinö. Om bara några timmar ska Finland spela mot Sverige i den prestigefyllda OS-matchen i ishockey. Vid ett bord sitter Dagens ålänning och läser en tidning.
Hej! Vem är du?
– Jag heter Victoria Söderström. Jag jobbar som sjuksköterska på barn- och ungdomskliniken. Jag är faktiskt på väg till jobbet på sjukhuset nu. När alla andra blir lediga far jag på jobb!
Bor du på Föglö?
– Nej, jag bor i Lemland, men min sambos föräldrar bor i Överö så jag har varit där och hälsat på dem.
Var kommer du i från?
– Från den åboländska skärgården, Kimitoön.
Varför flyttade du till Åland?
– Kärleken! Jag kom till Åland för att sommarjobba och tjäna pengar och tänkte inte alls ge mig in i någon kärlekshistoria. Men det tog nio dagar och så träffade jag Robin. Och sedan var jag fast. Efter ett halvår flyttade jag hit och fick jobb på sjukhuset. Det var i januari 2012.
Trivs du här?
– Ja, det är över alla förväntningar. Jag är en av de där finländarna som var lite skeptisk till Åland och det åländska samhället. Men nu skulle jag inte kunna tänka mig att bo någon annanstans.
Är ålänningarna lätta att lära känna?
– Ja, de är glada och öppna. Men att få en djupare relation är svårare. Ålänningar är väldigt nöjda med det de har och de har redan sina nätverk och sina vänner. Så som utböling tar det lite tid att hitta riktiga vänner. Men nu har jag det också.
Vad gör du på fritiden?
– Vi har just köpt ett hus så det går mycket tid till renovering och till trädgården. Och så är vi mycket på Föglö och lever riktigt skärgårdsliv.
Vem vill du hälsa till?
– Till de galna hockeyfansen på Överö – Robin, Jochum, Rainer, Tina och Pia. Efter klockan två i dag kommer ljudnivån där att vara högre än någonsin. Det är en otrolig show när de ser på hockey. Man blir intresserad av det vare sig man vill eller inte.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax