DELA

”Jag kan ett tjugotal knutar”

Dick Christenbrunn från Vårdö har varit scout sedan han var tio år.
– Och jag fyllde just 56 år så det blir ju ett tag som jag varit scout.
Han är på Finlands svenska scouters årsmöte på Lemböte då han blir dagens ålänning. Dick har hunnit vara både sjö- och landscout genom åren.
– Jag föddes i Helsingfors och blev först sjöscout, sen flyttade jag till Karis och blev landscout och då jag flyttade till Åland blev jag aktiv i sjöscouterna igen. Det var Bosse Ahlnäs, han som grundade Vårdkasarnas scouter, som värvade mig.
Varför är du scout?
– För det första har vi en jättebra gemenskap här på Åland. För det andra lär man sig fungera i en grupp och samarbete då man är scout. Med åren får man dessutom en ledarutbildning genom scouterna.
På Åland finns fyra sjöscoutkårer och Ålandsflickorna som är en landscoutkår. Dick Christenbrunn är den som brukar lära ut knopar i distriktet.
– Jag kan väl ett tjugotal knopar själv. En slogan inom scoutingen är ”learning by doing”, man skall lära sig genom att själv försöka, och den metoden använder jag förstås då vi knyter knopar.
Dick är pensionerad sjöbevakare och sköter om sin dotters kor på Vårdö då han inte sysslar med scouting. Också hans både döttrar är scouter.
Vem vill du hälsa till?
– Fram för allt till alla scouter på Åland men också alla andra.

Text och foto:

karin.erlandsson@nyan.ax