DELA

”Jag kallar Sottunga för mitt Blue Hawaii”

En halvsolig måndagsmorgon hittar vi ålänningen Robert Näslund på ett café på Torggatan. Han äter smörgås, dricker kaffe och berättar att han egentligen bor på Sottunga, men är i Mariehamn när han jobbar.
Vad jobbar du med?
– Jag jobbar på Pub Ettan, och jag tycker det är ett riktigt spännande jobb. Man får träffa mycket människor och använda sin sociala sida mycket. Det är ett väldigt omväxlande och roligt jobb.
Vad gör du på fritiden?
– Jag jagar, fiskar och håller på med dansbandsmusik. Jag har döpt om Sottunga till ”Blue Hawaii”. Det är ju så, med alla utomhusaktiviteter som till exempel fiske. Snart har jag och min kompis premiärspelning på Föglö med vårt band Dans-Dags.
Vad tycker du om höstvädret?
– Perfekt! Fisken kommer upp lättare när det är svalare och jakten börjar. Ja, det är helt enkelt perfekt på alla sätt. Jag tycker inte alls att det är för mörkt eller jobbigt. Det är mysigt.
Inte alla tycker att det är mysigt med hösten, vissa tycker det är för mörkt eller för kallt. Har du något mysigt hösttips?
– Man kan ju alltid bada bastu och grilla, sånt som man kan göra året runt, men är lite extra uppskattat på hösten. Sitta framför öppna spisen är ju alltid mysigt. Att man kanske inte har el och det är mörkt ute är bara charmigt. Hela hösten är enligt mig väldigt charmig.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till alla jag känner, också min morbror Gösta på Sottunga.

Text och foto: Amanda Haupt (prao)