DELA

”Jag heter Aland i efternamn”

Sophie Aland från holländska Alkmaar är självskriven på Nyans sista sida. Som Dagens turist blir hon ju också Dagens ålänning med sitt efternamn!
– Jag har ingen aning om varför min familj heter Aland. Det betyder ingenting på holländska och finns ingen naturlig förklaring.
Hur fick du veta att det finns en ögrupp med samma namn?
– Det var någon som berättade det för mig och jag slog upp det på nätet. I fjol när jag var på semester i Indonesien träffade vi ålänningar som inte trodde på mig förrän jag visade passet, säger hon och skrattar.
Samma ålänningar har varit värdar för Sophie Aland under hennes och pojkvännens besök.
– Jag måste ju besöka Åland med det här namnet. Vi har promenerat genom Mariehamn, hyrt cyklar och sett Järsö, varit i Kastelholm, ätit Ålandspannkaka och testat olika vattensporter. Vädret har varit riktigt bra och vi har fått se det bästa med Åland!
Är Åland om du förväntat dig?
– Först trodde vi att Mariehamn skulle vara större, men det hann vi googla och se att inte stämde. Landskapet är otroligt fint med sten, skog och vatten. Jag gillar min ö!
– Jag skickade ett sms till min bror och berättade att jag är här. Han tyckte jag skulle kräva rätten till ön, att den är vår, säger Sophie Aland och skrattar.
Har du skaffat souvenirer med ”ditt” namn på nu?
– Jag har köpt kylskåpsmagneter och skickat vykort till mamma och pappa med receptet på Ålandspannkaka på.
Om vi från Åland vill komma till Alkmaar. Vad ska vi göra?
– Besök ostmarknaden, vi är kända för vår ost. Sen kan man gå till den gamla fina stadskärnan och så har vi bra shopping!
Dagens turist brukar inte lämnas utrymme att hälsa, men eftersom vi i dag har en ”ålänning” i intervjun gör vi ett undantag.
– Jag vill hälsa till Jussi och Maria och tacka för att vi fått vara här. Och förstås till Christian och Tove!

Malin Henriksson

malin.henriksson@nyan.ax