DELA

”Jag har skrivit inbjudningar till festen”

Dagens ålänning Andi Österlund kallar sig egentligen inte för ålänning.
Men hon har tidigare bott tio år på Åland, hennes son har nyligen flyttat tillbaka hit och därtill är Andi stolt ägare av ett litet hus på Geta Stora Gränsskär, så hon passar nog bra under rubriken Dagens ålänning ändå.
– Jag räknade just efter att jag har tillbringat 23 av mina somrar på Åland, säger Andi.
Var ligger Stora Gränsskär?
– Det är en ö precis invid gränsen till Hammarland. Det är en unik plats, väldigt enkla förhållanden. Min stuga är från 1800-talet och flyttad från Ödkarby. Vissa tyckte nog att jag var lite tokig som fraktade ut hela huset till ön med hjälp av en pråm.
Du har en finlandssvensk dialekt, varifrån är du hemma?
– Jag är född i finskaste Finland, i Mänttä. Men min mamma var svensk och min pappa finlandssvensk. När vi skulle börja skolan tyckte vår föräldrar att det var viktigt med det svenska språket, så då flyttade vi till Fiskars.
Och var bor du i dag?
– Nu bor jag i Solna i Sverige, men Åland är fortsättningsvis väldigt viktigt för mig.
Vad är det som gör att du återkommer?
– Det är alla mina goda vänner. Och nu har ju som sagt min son flyttat hit och jag har god kontakt med min åländska exman.
– Jag har precis i dag suttit på stadsbiblioteket och tänkt på mina åländska vänner och skrivit inbjudningskort till dem alla. Jag ska fira en försenad 50-års fest i november. Egentligen hade jag tänkt fira på Åland, men nu blir det i Solna istället.
Och vem får din hälsning?
– Jag hälsar till min son William.

Text och foto: ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax