DELA

”Jag har klippt herrar i 46 år”

I frisersalongen Hårklipparna i Mariehamn träffar vi dagens ålänning Pirjo Väyrynen. Hon fyller 65 år nästa vecka och går i pension.
Hur känns det att bli pensionär?
– Helt okej. Jag skulle gärna fortsätta arbeta men mina axlar ska opereras och läkaren har sagt att jag inte kan jobba mer sedan. Jag måste vila i minst tre månader efter operationen för att läka, så jag har inga planer på vad jag ska göra mer än det när jag går i pension. Jag tar varje dag som den kommer.
Är det vanligt med axelskador om man är frisör?
– Ja, det är vanligt. Men det är värre för damfrisörer eftersom de oftare håller i tunga fönar och rullar spolar och så. Jag har bara klippt herrar och det sliter inte lika mycket.
Hur länge har du varit frisör?
– Oj, i snart 46 år! Jag flyttade till Åland 1966 från Kuopio och sedan dess har jag bara klippt herrar. Jag kom hit med min man och ingen av oss kunde svenska. Som tur var hade jag mycket vänliga kollegor och kunder med mycket tålamod så jag lärde mig svenska efter ett tag. Men i början fick man prata långsamt!
Hur kommer det sig att du bara klipper herrar?
– Mina händer tålde inte permanentvätskan förr, så därför blev jag herrfrisör. Men jag klipper min mamma och andra familjemedlemmar ibland.
Vem skulle du vilja hälsa till?
– Jag vill hälsa till alla mina gamla och nya kunder och tacka för allt. De har varit helt fantastiska!

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax