DELA

”Jag har förmedlat 230.000 ton spannmål”

I fredags jobbade avdelningschefen Sture Blomqvist, Sund, sin sista dag på Ab Lantbruk. På dagen 20 år sedan han började i företaget gick han i pension och avtackades med både tårta och tal.
Vad har du haft för uppgifter?
– Jag har jobbat med allt möjligt. Under åtta år var jag vd men de senaste åren har jag jobbat inom mitt gamla gebit. Jag brukar skämta och säga att jag ansvarar för alla varugrupper som är mindre tekniska än järnspettet.
Det är inga små mängder spannmål som Sture köpt upp genom åren.
– Jag har räknat ut att jag förmedlat ungefär 230.000 ton.
Bolaget måste ju ha förändrats mycket sedan starten?
– Jo, när jag började var jag den enda anställda och som mest har vi varit drygt tio personer. Omsättningen har också ökat. 1996 var den 32 miljoner mark och 2008 lite över 12 miljoner euro.
Vem tar över dina uppgifter?
– Det gör Mats Söderström.
Vad gör du på måndag (läs i dag)?
– Jag ska göra precis det som faller mig in men sysselsättning har jag hur mycket som helst. Vi har häst och en massa ved som ska huggas.
Många pensionärer verkar ha fullt upp hela dagarna.
– Jag ska göra vad jag kan för att motverka pensionärsstressen. Skillnaden blir väl att jag förut gjorde det jag måste göra, nu gör jag det jag vill göra.
Vem vill du hälsa till?
– Till alla som jag har fått jobba med genom åren. Jag vill också tacka alla kunder. Många av dem har jag haft att göra med i 40 år.

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax