DELA
Foto: Titte Törnroth-Sarkkinen

”Jag gillar sydkoreanskt”

Dagens ålänning Niklas Sjöberg, 38, har armarna fulla med kassar då Nya Åland prejar honom och hans sambo Åsa Karlsson på Kantarellen i Jomala. Han avslöjar att han jobbar på Mariehamns parti i livsmedelslagret och att han inte storhandlat fast det ser så ut.

– Det här är bara lite söndagsgotti. Det är det sista desperata försöket att förlänga helgen. Popcorn, glass och toapapper.

Vad är din favoritmaträtt?

– Jag har alltid varit svag för lasagne och det har jag specialiserat mig på. (Här inflikar Åsa ett bekräftande beröm) Men det är allt jag kan. Jag har i många år gått med vackra tankar om att börja med matlagning men det har inte blivit av.

Vilka fritidsintressen har du i stället?

– Böcker, film, jag målar en del i olja. Mest blir det böcker, jag har läst litteraturvetenskap i tre år och lärt mig att ta de stora bumlingarna. Murakami är en av favoriterna.

Mura…vem???

– Haruki Murakami. Japan, surrealist. Diskuteras i nobelprissammanhang.

I år blev det Dylan, vad tycker du om det?

– Först var det taggarna ut men efter ett tag smälte jag och nu gillar jag beslutet. Men låt det bli en engångsföreteelse.

Favoritfilmer, då?

– Jag gillar sydkoreanskt.

Jag ser ett mönster - Asien…

– De har ett intressant berättarsätt i Asien. De leker mera i tidsperspektiv än man gör i den västerländska kulturen. De har mera fart.

Då återstår bara den berömda sista frågan: Vem vill du hälsa till?

– Till kungen Christer Svensson, det är en arbetskollega som är väldigt trevlig.