DELA

”Jag blev feminist när jag blev förälder”

Jomalabon Linda Valve har arbetat som naturskollärare de senaste två åren. Hon åker omkring till alla landskapets skolor och håller undervisning utomhus för barn i lågstadieåldern.
Hur syns din feminism som naturskolslärare?
– Det var en svår fråga. Jag försöker möta alla elever likvärdigt som personer och lyssna på barnen oberoende om de är pojkar eller flickor. Rent konkret lottar jag grupper så det blir nya konstellationer hela tiden. Då lär sig barnen att jobba med varandra.
Hur blir det att kämpa emot könsstereotypierna utomhus?
– Det blir lättare skulle jag säga. I en given situation är det lätt hänt att man hamnar i samma gamla roller, men när man byter miljö blir det lättare att hitta nya roller. De som vanligtvis inte vågar ta plats träder.
Enligt Valve har feminism inte fötts med undervisningen. För henne föddes intresset för feminismen i samma veva då dottern föddes år 2011.
– Jag blev feminist när jag blev förälder. Då insåg jag hur viktigt det är för oss att veta vad barn har för kön. Om informationen är viktig för mig betyder det att jag tänker behandla barnet annorlunda beroende på vilket svar jag får. Förstås är alla nyfikna när man får träffa ett nytt liv, men jag reagerar på att folk tycker att könsbestämning är en så känslig och skrämmande fråga.
Har din dotter varit med om något liknande?
– Ja, i våras hade hon blivit kallad ”pojke” av sina kompisar. Det störde inte, men när hon rättade dem fortsatte de kalla henne för ”pojke” och då blev hon ledsen. Det är ju tre-åringar, men fortsätter man bära med sig det blir det konstigt.
Och vem vill du hälsa till?
– Alla mina vänner och min familj, skrattar Valve.

Adrian Grönqvist