DELA

”Jag är släkt med Ålandsfrågan”

Bo Eriksson är på väg in till stadsbiblioteket i Mariehamn. Han vill gärna intervjuas, men bor i Salem utanför Stockholm. Då kan man inte vara dagens ålänning – men sedan säger han något som får reporterns öron att spetsas:
– Min morfar hette Julius Sundblom, min mor var hans yngsta dotter Greta.
Då får man vara med, om inte annat som hedersålänning.
Vad minns du av Julius Sundblom?
– Vi åkte buss från Finström Strömsvik in till Mariehamn och träffade morfar, och han bjöd på karameller, minns Eriksson.
Sedan tolv år är Bo Eriksson pensionerad. I yrkeslivet var han datormatematiker och utvecklade program för analys av underhållet av tekniska system. En spännande kund var försvarets materielverk i Sverige, där analyserna användes på ubåtar och flygplan.
– Programmet tillsammans med ett antal systerprogram som jag var med om att utveckla säljs idag över hela världen, säger Bo Eriksson.
Hur ofta är du på Åland nuförtiden?
– På somrarna, och några veckor i taget till snön kommer. Jag har ett fritidshus i Finström, i Bjärström, svarar Eriksson.
Det visar sig att Erikssons farfar var Johannes Eriksson, den andre i trion Sundblom, Eriksson och Carl Björkman som hade huvudrollerna i Ålandsfrågan.
– Man kan säga att jag är släkt med Ålandsfrågan, konstaterar Bo Eriksson.
Vem vill du hälsa till på Åland?
– Jag vill hälsa till södra Finströms byalag som har gjort ett jättebra jobb med att renovera min farfars gård med visthusboden som hör till. Gården heter Karl-Ers i Bjärström, och Johannes Eriksson var den siste bonden på gården, svarar Eriksson.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax