DELA

”Jag är nattmänniska”

Klockan är ett på natten då Nya Åland träffar dagens ålänning, Lasse Hellsten. Han sitter i Viking Lines kur i backen ner mot Långnäskajen och ser till att bilresenärerna får sina biljetter och kommer ombord.
Lasse jobbar sex nätter i rad, han börjar i Mariehamn då nattbåten till Helsingfors går, sedan tar han sig i ur och skur ut till Långnäs för att sedan ännu på morgontimmarna skicka iväg Stockholmsbåten från stan och också ibland Ålandsfärjan.
Hur är det att jobba på så udda tider?
– Det är helt OK. Sömnen blir ju lite sönderhackad förstås och man ska definitivt inte ringa till mig på förmiddagarna. Men största fördelen är att man är mycket ledig, sex dagar. Och jag är nattmänniska.
Är det frustrerande de nätter som färjorna på grund av hård blåst inte kan ta i land?
– Absolut. Det är en massa stök för passagerarna att lösa in sina biljetter och fundera på vad de skall göra. Det har till och med hänt att passagerare börjat gråta för att de missat något viktigt.
Så svarar nog bara en äkta serviceinriktad anställd… Jag tänkte närmast om du själv blir frustrerad av att ha kört hela vägen till Långnäs i onödan?
– Nej det är inte så farligt. Det är lite mera jobb med biljetterna, det är allt.
Vad tycker du om att det ständigt byggs om på Lemlandsvägen då?
– (Skratt) Vi pratade just om det och att det kommer att kännas konstigt den dag vi inte behöver skumpa… Fast den etapp som byggs nu sköts bättre än de tidigare.
Vad har du för fritidsintresse?
– Formel 1. Jag kör inte själv men jag är vansinnigt intresserad och har varit på flera tävlingar, nu senast till Monza.
Och vem vill du hälsa till?
– Till Ann och till mina fyra barn Lynn, Mark, Janna och Lucia!

TEXT & FOTO: TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax