DELA
Foto: Titte Törnroth-SarkkinenFISKARE Stig-Göran Nyman har arbetat med fisk hela sitt liv, först på trålare ute på Östersjön och efter det på Guttorps fiskodling.

”Jag är granne med Stormskärs Maja”

Nya Åland träffar Dagens ålänning vid ingången till S-market i Jomala, Stig-Göran Nyman från Möckelö.

– Jag har bott på Möckelö i över 40 år. Fast egentligen är jag född i Vårdö, granne med Stormskärs Maja i Simskäla norra skärgård. Jag på väg ut dit nu, skall bara handla lite först. Det har inte riktigt varit läge för skärgårdsliv i sommar, jag bytte ut en knäled och har varit tre månader sjukskriven.

Du har alltså stuga där ute?

– Föräldrahemmet finns kvar. Jag skall klippa lite gräs och försöka få en gädda.

Vad fick dig att lämna skärgården?

– Förhållandena förändrades. Inga utkomstmöjligheter, ingen kommunikation. Här fick jag jobb på Per Adolf Husells trålare, vi fiskade lax i Östersjön och strömming. På 1970-talet kunde det ligga 60-70 trålare i fiskehamnen, nu är alla borta.

Hur känns det?

– Man undrar ju vart samhället tar vägen. Fast det är ju tyvärr så att man inte längre får betalt för råvaran, inte inom fisket och inte heller inom jordbruket.

Vad gjorde DU efter trålperioden?

– Sedan dess har jag jobbat i Guttorps fiskodling. Vi planterar ut gäddyngel på våren och sikyngel den här tiden och dessutom havsöring för sportfisket. Utplanteringarna har lett till klara förbättringar och man jämför med hur dåligt det var för tio år sedan.

Och vem vill du hälsa till?

– Alla kända och bekanta och naturligtvis till familjen.