DELA

”Jag är en riktig sjöbuse”

Vid gästhamnen i Rödhamn stöter vi på Robert Mattsson, som gästar Åland några veckor tillsammans med barnen Sol, 13, och Noel, 9. De har hyrt en båt från ÅSS för att kunna köra runt i den åländska skärgården så mycket som möjligt under semestern.
Du trivs på sjön?
– Jo, jag jobbar som sjöman, havet har alltid varit mitt ställe. Jag är en riktig sjöbuse kan man säga.
Vad är bra med Åland då?
– Allt är bra! Ja, allt utom priserna förstås. Priserna skrämmer nog många. Men annars är ålänningarna trevliga, även om de klagar lite väl mycket. De har det väl för bra ibland.
Vad har ni gjort på Rödhamn?
– Vaknat upp, ätit frukost och strosat runt här på holmen. Vi var på Kökar igår och tänkte nu stanna här en tid. När maten tar slut åker vi in till Mariehamn och handlar. Men vi äter rätt mycket på restaurangen. I går gjorde vi ett undantag och grillade korv. Och på Kökar grillade vi kyckling.
Fisk då?
– Jo, min son gillar att fiska mycket så kanske det blir något av det också.
Har du simmat i havet redan?
– Nej, inte här, det är ju iskallt. Men hemma i Bengtsfors där jag nu bor har jag badat, det var över 25 grader i vattnet.
Oj, kan det stämma?
– Absolut!
Fler planer för semestern?
– Nja, man hinner inte med så mycket annat än vara på sjön. Om jag har tid så borde jag hälsa på alla bekanta på Åland, men man kan tyvärr inte hinna via alla. Det styckar tiden för mycket.
Du kan hälsa till dem via tidningen istället!
– Okej, då hälsar jag till mina föräldrar i Mariehamn. Och till alla bekanta som jag inte hinner träffa under semestern.

JOHANNA LINDFORS