DELA

”Jag älskar vackra bilar och cyklar”

På Kökar står Anja Rovio och Tiina Granlund i sina läderställ och väntar på färjan. Anja blir Dagens turist, och svarar på Nyans frågor.
Vad gör ni på Kökar?
– Vi är på upptäcktsfärd. Alla öbor vi träffat har varit så trevliga.
Var kommer ni ifrån?
– Jag bor i ett sextio år gammalt hus med trädgård i Kangasala utanför Tammerfors.
Vart är ni nu på väg?
– Tiina ska tillbaka men jag fortsätter till trettioårsfirandet av den svenska Ducatiklubben i Anderstorp. På fredag åker jag tillbaka till Finland för att se en operaföreställning, säger Anja.
Till vardags är hon molekylärbiolog vid Tammerfors universitet. Vännen Tiina Granlund arbetar som it-expert i Åbo. De är båda medlemmar i den finska klubben för italienska motorcyklar av märket Ducati.
Hur kom du att skaffa motorcykel?
– Jag har varit cyklist hela livet. Jag älskar vackra bilar och cyklar. Och trädgårdar och kläder och skor och möbler. 2003 tog min vän mig med på hans motorcykel runt Norge och jag blev helt såld. Eftersom jag älskar italiensk design och är ganska liten blev valmöjligheterna ganska få. På en mässa märkte jag hur jag hela tiden återvände till Ducatis monter.
Vad ska man se i din stad?
– I Kangasala borde du se de fyra kammarna som inlandsisen skapat. Där finns utkikstorn. Vi har två museer också, ett historiskt museum över Karelen och ett motormuseum. Där träffas bikers över en donuts eller vit chokladtårta. Tornet Näsinneula i Tammerfors har magnifik utsikt och gourmetmat. Konstmuseet, nöjesparken, akvariet och planetariet är tips för barnfamiljer.

Sofie Nohrstedt