DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>FRÅN BAR TILL BLOMVÅRD Anette Karlsson har lämnat ett krogjobb för att blir församlingsvärd.

”I går var min första arbetsdag”

Dagens ålänning Anette Karlsson sopar rent kring blomrabatterna utanför Jomala församlingshem.

– Jag är alldeles nytillträdd församlingsvärd. I går var min första arbetsdag. Innan jag kom hit var jag cirka tusen år på Arken och serverade, både i baren och restaurangen. Men sen dök den här jobbannonsen upp och jag tänkte att det här vill jag testa.

Vad sade du på anställningsintervjun?

– Det är jättejobbigt att prata om sig själv i positiva ordalag. Men jag tror att jag sade att jag väldigt sällan är sjuk och att jag alltid kommer i tid till jobbet. Det är viktiga grejer, tycker jag. Jag tror att de tyckte att jag hade en positiv attityd.

Hur ser arbetsdagen ut?

– Jag har varit här litet för kort tid för att riktigt förstå vad jag ska göra. Men det handlar om att sköta om församlingshemmet och ta hand om grupper som kommer hit, barn som ska ha mellanmål efter skolan när de ska hit på körövning, pysselgrupper och sånt. Jag fick en snabbkurs utan like i går så jag sov litet dåligt i natt.

Hur har det gått i dag?

– Om inte ni hade kommit och stört mig hade jag varit klar med det här till klockan fyra, om tio minuter. Nu vet jag inte hur det ska sluta.

Oj då. Då ska vi bara ställa den obligatoriska frågan….

– Vem jag vill hälsa till? Jo, det blir till mina gamla arbetskompisar på Arken. De saknar mig jättemycket och jag kommer att sakna dem. Men jag har fått fina arbetskompisar här också.