DELA

”I ett litet samhälle får man vara aktiv”

Dagens feminist är en Kumlingebo som möter barn och unga dagligen. Sara Strandberg är timlärare på Kumlinge skola.
– För mig är feminism likställt med jämställdhet och den ska finnas i alla områden där jag rör mig. Det innebär att jag gör aktiva val och ser barn och unga som individer, inte som kön. Jag försöker att inte ställa olika krav på dem och anpassa mina förväntningar enligt kön, utan istället behandla dem likvärdigt och ge dem en stabil grund.
Är det ett problem på Kumlinge?
– Vi har så små enheter i Kumlinge skola att det är svårt att tala om hur det är här, men generellt finns det en tendens i samhället att kräva 200 procent av flickor för att de ska få samma bemötande som en kille som bara gör 90 procent. Det finns inte samma press på killarna att göra extra mycket.
Vad leder det till tror du?
– Barn och unga är genier på att se vad som förväntas av dem och följa dessa förväntningar. Om killarna märker att man har låga förväntningar låter de bli att göra något. Om flickorna förväntas göra ett strålande arbete sätter det press på dem. Det får man se upp med, säger Strandberg.
Hur är det att vara feminist på en liten ort som Kumlinge?
– I ett litet samhälle som Kumlinge är alla beroende av varandra. Ibland känner man sig peppad och orkar ta de svåra diskussionerna. Ibland har man inte energi och då är det bra att ha likasinnade vänner. Bor man i ett litet samhälle får man vara aktiv och söka sig utanför kommunens gränser för att vässa sina argument och få ett boost till tankarna.
Vem vill du hälsa till?
– Alla jag känner. Det täcker väl de flesta, skrattar Strandberg.

Adrian Grönqvist